VS, Medford

In het dorpje Medford in de VS heeft Bas van Ansem een nertsenfokkerij gebouwd. Dit is de laatste uitbreiding van de van Ansems.  Ook de familie Leeijen is actief in de VS onder de naam Lion Farm. Hieronder informatie over de twee grootste Nederlandse nertsenfokkers.

Familie van Ansem

Vader van Ansem begon het bedrijf in de jaren 60 met een fokkerij in Milheeze. In ’86 kocht hij een boerderij in de Rips om daar ook nertsen te fokken. Zijn zonen Twan, Eric en John hebben de uitbreidingen doorgezet in Belgie, Polen en Letland.

Namen:
Nicolaas Wilhelmus Johannes Maria (Twan) Van Ansem (1966)
Martinus Henricus Cornelis (Eric) van Ansem (1968)
Johannes Martinus Theodorus Maria (John) van Ansem (1969)

Bedrijven:
Babo
Zodeka
JoNi mink farm
Twerjo
Minketeers

Familie Leeijen

De gebroeders Pierre en Rien Leeijen stonden in 2013 nog in de Quote 500 met een vermogen van 90 miljoen. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk de grootste nertsenfokkers in de wereld met minstens 15 boerderijen. Alleen in Polen al bezitten de broers zeker 8 farms, in Litouwen 2 en in Nederland minimaal 1. Daarnaast hebben ze met hun bedrijf Lion Farms ook bedrijven in de VS. Zij kopen in bijvoorbeeld Polen kleine nertsenfokkerijen op en breiden die uit. Ze maken gebruik van stromannen om regelgeving te omzeilen. Ook hebben ze verscheidene BV’s zoals Farm Equiptment International,
Rolpi en PolRol. De Leeijen fokken niet alleen nertsen, ze maken ook nertsenkooien en -voer, ze zitten in de vastgoed en verkopen landbouwvoertuigen.

Pierre Johannes Justinus Caspar Leeijen (1971)
Justinus Leonardus Joseph (Rien) Leeijen  (1959)

Pierre Leeijen is getrouwd met Monica Bozena Crstowka.

De dochter van Rien, Anne Leeijen werkt binnen de Leeijen group. Ze heeft interesse in de verkoop van bont mode. Haar broer Marijn verhuurt oa campers binnen het familie conglomeraat.